Предлагаме бюджет в размер на 1.89 млрд. лв., в него са

...
Предлагаме бюджет в размер на 1.89 млрд. лв., в него са
Коментари Харесай

Бюджетът на София за тази година - 1.89 млрд. лв. с фокус върху 3 стратегически цели

Предлагаме бюджет в размер на 1.89 млрд. лева, в него са заложени 3 стратегически цели - създаване на стратегическа инфраструктура, строителство на детски градини и по-чист въздух. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова на съвещание на Столичния общински съвет по мотив приемането на бюджета на Столична община за 2021 година

140 млн. лева се насочват за създаване на транспортна инфраструктура. В списъка с обекти са построяването на нови булеварди, разширението на бул. „ Тодор Каблешков “, бул. „ Филип Кутев “, Източната дъга, бул. „ Ломско шосе “, ул. „ Опълченска “. Ключови съществени поправки и реконструкции са заложени на улици и булеварди от разнообразни региони на града – ул. „ Кукуш “, тунела за „ Люлин “, тунела на НДК, бул. „ Царица Йоанна “ дружно с трамвайния път, ул. „ Чепинско шосе “. Най-голямата реорганизация, която ще стартира през 2021 година и към този момент има подписан контракт за осъществяване, е трамвайното трасе на бул. „ Цар Борис III “ от Съдебната палата до кв. „ Княжево “. Стойността е над 30 млн. лева, средствата за обезпечени по Оперативна програма „ Региони в напредък “.

50 млн. лева отиват за поправки в кварталите и пътна сигурност. Фандъкова подсети, че поради рецесията през 2020 година тези средства са били понижени със 7 млн. лева, които в този момент се връщат в бюджета. 10 млн. лева от тях ще се дават на районните кметове за поправки на квартални улици, тротоари и създаване на паркинги. Сред по-големите квартални улици, които ще се ремонтират са „ Николай Коперник “ в „ Слатина “ и „ Народно хоро “ в „ Овча купел “. 

Тази година ще започва и осъществяването на първата част от плана за създаване на канализация с европейски средства по стратегия „ Околна среда “, в която са включени регионите „ Витоша “, „ Връбница “, „ Лозенец “, „ Овча купел “, „ Сердика “ и „ Банкя “. Предвидени са 30,1 млн. лева, като 10 млн. лева от тях са обезпечени от страната за създаване на връзката сред водопровода на язовир „ Искър “ и Рилския тръбопровод. 

За създаване, уголемение и поправки на детски градини, ясли и учебни заведения са планувани 65,7 млн. лева 45 са съответните обекти за нови здания и разширения на детски градини и ясни, с тях упованията през тази и идната година, когато ще завършат, са да бъдат отворени 185 нови групи.
Фандъкова уточни, че 1,6 млн. лева са заложени за планиране на 16 нови здания на детски градини, които да бъдат включени в строителната стратегия за идната година. 

„ Над 6 млн. лева влагаме в нови учебни корпуси и съществени поправки в 7 учебни заведения. В 2 от тях построяваме и нови физкултурни салони - 9 Френска езикова гимназия и 100 учебно заведение в „ Сердика “. Започваме и проектирането на 2 нови учебни заведения – в „ Студентски “ и в „ Манастирски ливади “. Гарантирани са 1,5 млн. лева за създаване на съвременни учебни тоалетни по програмата „ София избира “, сподели още Фандъкова.

4,6 млн. лева ще се влагат в създаване на връзка на регион „ Люлин “ със Западен парк, дотъкмяване на Северен парк и възобновяване на нови места и алеи от Борисова градина. С 200 000 лева ще се ремонтират градските чешми. 11,8 млн. лева ще се влагат в рекултивация на остарели депа, както и подготовка на цех за преправка на едрогабаритни боклуци. 

Над 10 млн. лева са отделени за вложения в културата. Предвижда се довеждане докрай на реставрацията на минералната баня в Банкя и ще започне работа по възобновяване на банята в „ Овча купел “. Работи се и по плана за ремонт на спектакъл „ София “. Осигуряват се средства за капиталовите планове за възобновяване на пл. „ Света Неделя “, както и програмата за подкрепяне на притежатели на сгради-паметници на културата. 

Заложени са 8 млн. лева повече за общинското опазване на здравето и 16 млн. лева повече за обществени действия. „ Това са средства, които се обезпечават през увеличено финансиране от държавния бюджет. През тази година предвиждаме 1 млн. лева, с които да изградим първата общинска детска поликлиника в регион „ Възраждане “, сподели още Фандъкова. 

4,6 млн. лева са планувани за цифровизация, а 1,6 млн. лева - за уголемение на системата за видеонаблюдение и за ранно предизвестие при наводнения. 

За възстановяване на качеството на въздуха и чистотата Фандъкова уточни, че общият размер на финансовите вложения, които непосредствено се отразяват на качеството на въздуха е 200 млн. лева " Тази година стартира действителното осъществяване на огромния план за замяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление, за което са планувани 12,1 млн. лева ", разясни тя.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР